Napernyő, vagy napvitorla

A napernyőkkel kisebb területeken, ideiglenesen védekezhetünk a nap ellen. Ezek a ernyők azonban többnyire nem alkalmasak arra, hogy nagyobb tereket tartósan árnyékoljunk, és arra is folyamatosan oda kell figyelni hogy – a megengedettnél erősebb – szél esetén időben összecsukjuk a napernyőt a viharkár elkerülése érdekében.

A napvitorla a napernyővel ellentétben hatalmas területeket, akár az egész medencét és a teraszt is képes lefedni.

A megfelelően elhelyezett árnyékoló segítségével arra is lehetőségünk van, hogy az épületek vagy a kerti ház falát óvjuk a felmelegedéstől. A napvitorlával maga az épület is hűvösebb maradhat, de a falról is kevesebb hő verődik vissza, így annak védelmében még nyugodtabban pihenhetünk.

A napvitorla hazánkban még újdonságnak számít, pedig ez a látványos és egyszerű árnyékolási megoldás a napsugarak elleni védekezés egyik legpraktikusabb módja.

Nagy felületüknek, állatható magasságuknak és lejtésüknek köszönhetően folyamatosan árnyékot adnak és egy napernyő által leárnyékolt terület többszörösét és képesek lefedni, folyamatos hűtést biztosítva akár az egész kert, terasz, medence felett.

Milyen a jó napvitorla?

A napernyőhöz hasonlóan a napvitorla esetében is elsődleges követelmény, hogy nagy felületen, és lehetőleg az UV sugárzás nagy részének szűrésével árnyékoljon. A napvitorlák, megfelelve a rögzítési követelményeknek jól ellenállnak a szélnek, és megfelelő lejtés és anyagválasztás mellett akár az eső elől is védelmet nyújt. Nem kell egy nyári zápor miatt visszavonulót fújni.

Mivel felületük nagy, a szél is könnyebben kapaszkodik meg bennük, így az egyik legfontosabb minőségi elvárás, hogy az árnyékoló szerkezete és anyaga jól bírja a szélterhelést. A mai napvitorlák többségét úgy tervezik, hogy ellenálljanak a gyors légáramlatoknak, a minőségi anyagok pedig magas UV-tűrő képességgel bírnak, így a mellett hogy védelmet nyújtanak, sokáig megtartják eredeti színűket is.